10 Ekim 2011 Pazartesi

Koşu Programının Hazırlanması

Koşu hakkında çok fazla bilginiz yoksa ilk gideceğiniz yer google.com dur. Koşu (running) ve özellikle maraton ile ilgili bir şeyi google'a danışırsanız onun da sizi götüreceği ilk yer büyük bir olasılıkla Hal Higdon'un websitesidir. Hal tam bir koşu gurusu olmakla kalmayıp yazıları ve hazırladığı programların dili yeni başlayanlar için müthiş. Neredeyse hiç koşu sözlüğüne bakmadan bütün yazdıklarını anlayabiliyorsunuz ve bu da sizin daha çok motive olmanızı sağlıyor.

Yarım milyondan daha fazla kişinin ilk maratonunda onun programını kullandığı tahmin edilirken, 111 maraton bitirmesi ve Runner's world magazinine en çok yazan yazar olması da bir anda ona oluşan güvenin diğer sebebleri olarak sayılabilir. Marathon: The Ultimate Training Guide kitabı hala maraton konusunda referans olarak gösteriliyor. 

Aslında bana Runner's World'un programlarının daha detaylı ve kişiye özel olduğunu söylemişlerdi ama onun sitesine üye olmadan yararlanamıyorsunuz. Eğer bu dergiye üyeliğiniz varsa ona da muhakkak bir göz atın derim. Aksi takdirde Hal'ın programı epey iyi. Kitabı daha okumadım ama en kısa zamanda almayı planlıyorum. 

Yeni başlayanlar için iki tane çok güzel programı var. Bu programlar ne pace, ne interval çalışmaları ne de daha ileri koşu programlarından bahsediyor. Sizin de kolaylıkla görebileceğiniz gibi asıl amaç maratonu bitirmek. Bu duyguyu bir kişiye daha yaşatmak. İkincisinin en az bir yıldır koşup ve bir çok kısa mesafe yarış ve yarı maratona katılmışlar için daha uygun olduğunu söylerken tecrübeli kişilerin bile daha çoğunlukla birinciyi tercih ettiğini eklemeden edemiyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder